Thursday, 13 June 2019

Mee Kari Chinese Style Recipe
.
Bahan
100grm cili kering - rebus dan kisar
3 biji bwh besar - kisar
3 ulas bwg putih - kisar
2 batang serai - diketuk
3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 kotak kecil santan
Tauhu apung
Fish cake
Hiasan
Telur rebus
Taugeh - celur
Sawi - celur
Sambal
Limau Nipis (potong separuh)
.
Sambal
300grm cili kering - rebus
4 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
.
1 Rebus cili kering.. Bila dh masak, blend bersama bwg besar & bwg putih
2 Goreng hingga wangi.. Perisakn dgn garam & gula
.
Cara
1 Panaskn minyak dan goreng serai sebentar
2 Kisar cili kering, bwg besar, bwg putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak
3 Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
4 Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak2 saje.. ikut selera nk kuah pekat atau cair)
5 Biar kuah mendidih.. Perisakn dgn garam/aji.. Tambahkn tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dlm tauhu apong
.
Tips
Mee kari sedap makan dgn wantan goreng.. Hari ni saya tak buat wantan sbb tak sempat.. Resipi wantan nanti saya share resipi.. InsyaAllah —
Kredit resepi ini kpd ahmad shukri shukor via masak apa hari ni



No comments:

Post a Comment

ROTI GORENG SOSEJ CHEESE LELEH 🤤 Bahan-bahan: ~1 bungkus roti Gardenia(roti lain pun boleh) ~Sosej ~Cheese ~2 biji telur atau lebih ...